Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Što smo sve radili zadnjih godinu – dvije?

Kino klub Split slavi 65 godina postojanja. Svjedočimo trenutku u kojem se susreću povijest i sadašnjost, te od ove godine po prvi put ravnopravno prikazujemo filmove svih generacija u različitim programima. Konačno imamo puno pravo osvrnuti se na recentnu produkciju, definirati nove tendencije i stremljenja, analizirati političko-ekonomski kontekst, produkcijske modele, kulturno-umjetničke pozadine, individualna stremljenja i autorske poetike.  Čini se da je nova generacija autora artikulirala i nastavlja artikulirati svoje djelovanje kroz jezik audio-vizualnih medija suvereno i jasno, te se dobro plasira po domaćim i međunarodnim festivalima i različitim platformama za prikazivanje filmova. Svjedočimo i trenutku potpune transformacije sustava u kojem su nekada djelovale grupe autora s prepoznatljivim izričajem u multifunkcionalan sustav s brojnim članovima čije djelovanje ne mora uvijek biti povezano, uvjerenja ponekad različita, a poetike čak sasvim oprečne. Ipak, ono što nas vezuje je uzajamna solidarnost i zajednički ideološki svjetonazor: besplatna oprema, edukacija i autorska sloboda. Razvili smo infrastrukturu, uredili prostor, pojačali programe, sustavno se brinemo za arhivsku građu, snimamo i snimajući podržavamo jedni druge… Suradnje, koprodukcije i partnerstva sve su češće i postale su naša svakodnevnica.  Članovi se filmom mogu baviti amaterski, profesionalno i rekreativno, mogu osmišljavati  i predlagati vlastite programe.  Ipak, iako težimo postati regionalni centar za audio-vizualnu kulturu i umjetnost, još uvijek imamo dojam da smo na početku.

Samo u zadnjih godinu dana filmove iz klupske produkcije i koprodukcije vidjelo je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Za brojke je najzaslužniji film Tonćija Gaćine „Turizam“ u koprodukciji s ADU Zagreb. Od većih festivala prikazan je na ZagrebDox-u (2016), Visions du Réel-u (2016), Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima (2016), Festivalu mediteranskog filma Split (2016), Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest (2016) na kojem je Tonćiju dodjeljena  Nagrada za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša, Mediteran Film Festivalu (2016), Makedox-u (2016), Liburnia Film Festivalu (2016) s kojeg se vratio s nagradom za najbolju montažu (montažer je Jan Klemsche). Na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva 2016. osvojio je Drugu nagrada i nagradu publike, a u 2017. nastavlja svoj put na Američkom festivalu dokumentarnog filma i Pulskom filmskom festivalu. U sklopu Liburnijine revije prikazan je u Labinu, Rabu i Gospiću, a u sklopu Kinedoka u više hrvatskih gradova, ali i europskih zemalja – Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Norveškoj i Bugarskoj, te svoj prikazivački put planira nastaviti  kroz Kino Mediteran.

„Nas dva“ Andrije Mardešića prikazan na  Zagreb Film Festivalu (2015) i Festivalu mediteranskog filma Split (2016) te je na oba festivala dobio Special mention, dok je na Tabor Film festivalu osvojio Grand Prix. Od značajnijih festivala prikazan je još na Pula Film Festivalu i International Short & Independent Film Festival (ISIFF) u Bangladeshu, a ove godine je na festivalu “Kratki na brzinu” u Sv. Ivanu Zelini dobio Grand prix za najbolju režiju i najbolji igrani film.

„Med i mliko“ Marka Jukića je na Zagreb Film Festivalu (2016) u sklopu programa Kockice primio Posebno priznanje, a od značajnijih festivala prikazan je na Festivalu mediteranskog filma Split (2017), Pulskom filmskom festivalu (2017), na Danima hrvatskog filma (2017), te je uvršten u program Tabor Film Festivala (2017) na kojem je upravo osvojio Special mention, a selektiran je za nacionalni program na ovogodišnjoj UNICI (Union Internationale du Cinema) u Dortmundu. Film je produciran u KKS-u, a koproducent je Blank.

 „Ritki zrak“ Šimuna Šituma je na  Festivalu mediteranskog filma Split (2016) osvojio nagradu publike, te je prikazan na Pula Film Festivalu (2016), i uvršten u selekciju Splitski maratonci  Sarajevo Film Festivala.  

„Minjonja njanjonja“ Josipa Lukića prikazan je na Festivalu kratkometražnog filma u Bruxellesu (2016), Festivalu mediteranskog filma Split (2016), Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu (2016), Festivalu kratkih u Krakenu (2016), na Kraljevskom filmskom festivalu (2016), Festivalu malih i nezavisnih produkcija Filmski Front (2016), Međunarodnom filmskom festivalu u Braunschweigu (2016), Mezipatra Queer filmskom festivalu u Pragu i Brnu (2016), Festivalu malih i nezavisnih produkcija Filmski Front (2016). Film je nastao u produkciji HFS-a, a koprodukciju potpisuju KKS i blank.

„Pravo na rad – onako kako smo ga ostavile“ Marice Lalić i Ivana Lasića, nastao kroz radionicu ostvarenu na inicijativu udruge Skribonauti, prikazan je na proškogodišnjem Tabor film festivalu (2016), a na Danima hrvatskog filma (2016) dodijeljena mu je nagrada za ljudska prava. 

„Medo mali“ Igora Jelinovića prikazan je na festivalu Regensburg Kurzfilmwoche (2016), na Bruxelles short film festival (2016) i reviji Kratki na brzinu (2016). „Lula & Bručke“ istog autora prikazan je na Danima hrvatskog filma (2016), Festivalu mediteranskog filma Split (2016), Sarajevo film festivalu (2016, izvan konkurencije), u sklopu Cinedays Skopje 2016, na Filmskoj reviji kazališne akademije FRKA 2016. na kojoj je posebno priznanje za glumu dobila je Lidija Penić-Grgaš, te je uvršten na Eurochannel Tour 2017. Također Jelinovićev film, „Morska pjena“ nastao u koprodukciji s ADU prikazan je na Zagreb film festivalu (2016), na Filmskoj reviji kazališne akademije FRKA 2017. na kojoj je dobio je nagrade za najbolji scenarij, najbolju glumicu: Sara Ivelić i najboljeg glumca: Stipe Radoja, na Festivalu mediteranskog filma Split 2017., na Postira Seaside film festivalu (2017), te Drama film festivalu u Grčkoj.

U sklopu različitih programa i selekcija svoj prikazivački put utiru „Akt“ Tamare Bilankov, „Čudotvorna tvornica sinjska“ Rina Efendića  i „Amateri or The Lost Innocents“ Graema Colea.  

U 2016 ukupna klupska produkcija popela se na šest sati programa, s 32 autorska ostvarenja, od kojih su neka realizirana kroz različite radionice i projekte. Glazbeni spotovi Tonija Mijača i Rina Barbira stiču svoju popularnost putem internet platformi i različitih društvenih mreža.

Također, od ove godine u Galeriji umjetnina kao dio stalnog postava mogu se vidjeti filmovi Kino kluba Split iz 60-ih godina. Program se mijenja kvartalno, svaka tri mjeseca i početak je dugoročne suradnje između Kino kluba i Galerije umjetnina.  Kao kuriozitet možemo napomenuti da su u predprodukcijskoj fazi i dva nova filma članova iz generacije 60-ih.

Ove godine u realizaciji programa pomogli su nas financijski Grad Split, HAVC i Zaklada Kultura nova.