Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

XONTAKT DFV večer plesnog filma i videa – HRVATSKI PLESNI FILM I VIDEO: Retrospektiva (1951-2008)

Ples za film, televiziju i video je u Hrvatskoj potpuno neistraženo područje umjetnosti, ne postoji mjesto gdje je ono sustavno obrađeno, pohranjeno ili analizirano. Ova selekcija je jedan takav pokušaj, koji se naravno i dalje treba nastaviti razvijati. Kako je plesni film u pravom smislu te riječi zapravo samostalno djelo u kojemu je koreografija kreirana s namjerom da bude u potpunosti ostvarena na filmskom, televizijskom ili video mediju, a ne naknadno režijski obrađena snimka plesne izvedbe pred publikom, u Hrvatskoj je to, koliko je poznato, zapravo jedva postojeći medij. Ipak, već vrlo rano s razvojem domaćeg filma, pa zatim televizije i konačno video umjetnosti, postojali su autori koji su radili koreografiju za kameru, i u tome bili prilično vješti. I danas djeluju autori, doduše rijetki, koji u izražavanju koriste “pokret u pokretnim slikama”.

Kako je za ovu priliku, s vremenskim ograničenjem, riječ o upoznavanju s medijem, te kako bi se naglasili neki najzanimljiviji trenuci u našoj plesno-filmskoj povijesti, u ovu su selekciju uključeni različiti pristupi i poetike ključnih autora plesnog filma. Prvi rad je svakako Tajna dvorca I.B., Milana Katića, najstariji sačuvani hrvatski plesni film iz 1951. godine. Simpatična je to baletna pantomima, zapravo satirički obračun s rezolucijom Informbiroa nastala prema baletnoj jednočinki Kerempuhova vedrog kazališta u kojoj naslovnu ulogu Rezolucije igra Silva Hercigonja. Film kojeg nećete pronaći ni u jednoj povijesti hrvatske ni jugoslavenske kinematografije jer je bio zabranjen i zaboravljen, a pronađen je tek prije nekoliko godina.

Slijedi kratkometražni film Koreografija za kameru i plesače Vere Maletić i Kreše Golika iz 1968. godine. Kao osnivačica Studija za suvremeni ples, Vera Maletić je među prvima u Hrvatskoj počela eksperimentirati s plesom za kameru u suradnji s redateljima poput Vladimira Seljana, Mladena Raukara i Kreše Golika. Danas je Professor Emerita na plesnom odjelu Državnog Sveučilista Ohio gdje je prva u SAD uvela videodance u nastavni plan studija plesa.

Kada govorimo o pojavnosti plesa u hrvatskome filmskom, televizijskom i video stvaralaštvu, Milko Šparemblek najplodniji je autor, iako je većina njegovih radova zapravo producirana u inozemstvu, ponajprije u Belgiji i Francuskoj. Mnogostrukosti njegova umjetničkog talenta tako se s pravom može pridružiti i epitet vrsnoga filmaša, jer mnoge ekranizacije Šparemblekovih koreografija, kao i djela izvorno osmišljena za kameru, odražavaju autorovo razumijevanje medija filma. To prije svega pretpostavlja težnju stvaranja nove vrijednosti prilikom suočavanja koreografije s filmskom izražajnim sredstvima, težnju koja je s vremenom i količinom iskustva u njegovom slučaju bivala sve uspješnije ispunjenom. Film Gesta za Tina iz 1988. jedan je od rijetkih filmova koje je Milko Šparemblek snimio u Hrvatskoj, i to u produkciji Hrvatske televizije.

Plesni video razvio se posebno zahvaljujući MTV eri i poplavi glazbenih spotova. Od hrvatskih glazbenih spotova zasigurno ćemo najviše pamtiti onaj kazališne skupine Montažstroj iz 1991., jedan od rijetkih koji se vrtio upravo na MTV-u, a radi se o spotu Croatia in Flame, iz perioda kada je Montažstroj bio naglašeno zainteresiran za ekstremno fizičko kazalište i ples.

Posebna grupa su video radovi nastali iz video zapisa plesnih izvedbi na specifičnoj lokaciji, a na tom su polju zasigurno najzanimljiviji plesni projekt Llinkt! s videom o projektu Check-in(g) dance namjenjenom izvedbi na aerodromu iz 2001. godine.

Od šezdesetih na dalje pojavljivanje i razvoj video tehnologije i razvoj video umjetnosti utjecao je naravno i na razvoj plesnog videa (koji je posljednjih godina u svijetu doživio pravi boom s mnogim specijaliziranim festivalima). U Hrvatskoj se koreografi nisu previše zainteresirali za iskušavanje video medija, a danas postoji samo jedna koreografkinja koja radi isključivo u mediju filma i videa – Liliana Resnick. Njezin se plesni film Moments pojavljuje na mnogobrojnim filmskim festivalima kao i specijaliziranim festivalima plesnog filma. Riječ je o vrlo intimnom, tihom, ali snažnome filmu koji istražuje trenutke vizualnog sjećanja.

###

1. Tajna dvorca I.B. (1951.), Milan Katić, gl. uloga Silva Hercigonja, 22 min
2. Koreografija za kameru i plesače (1968.), Vera Maletić, 10 min
3. Gesta za Tina (1988.), Milko Šparemblek,10 min
4. Croatia in Flames (1991.), Montažstroj, 4 min
5. Check-in(g) dance (2000.), Llinkt!, 15 min
6. U našem gradu (2003.), Irma Omerzo, 15′
7. Trenuci (2007.), Liliana Resnick, 5′
8. 4:48 (2008), Matija Felrin

selekcija: Jelena Mihelčić