Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

65 godina Kino kluba Split – predavanje o Kino klubu u Galeriji umjetnina

U četvrtak, 25.05.2017 u 19h u Galeriji umjetnina održati će se uvodno predavanje/panel diskusija na temu povijesti Kino kluba Split, a u sklopu  kojih će posjetitelji imati priliku pogledati nekoliko filmova, poglavito iz opusa Ante Verzottija, te postavljati pitanja. Prikazati će se digitalizirani filmovi koje nismo imali prilike pogledati od 80-ih godina:  „Danas“ (1966), „Objektiv“ (1966), „Fluorescencije“ (1967) i film grupe autora (Ranko Kursar, Vjekoslav Nakić, Ante Verzotti, Ivan Martinac, Martin Crvelin, Andrija Pivčević) pod nazivom „666“ (1968). Predavanje će održati Sunčica Fradelić uz prisustvo Ante Verzottija. Uvodnu riječ održati će ravnatelj Galerije umjetnina, Branko Franceschi.

Da podsjetimo, povodom 65 godina postojanja Kino klub Split u suradnji s Galerijom umjetnina započeo je program predstavljanja filmova iz svog arhiva u postavu kolekcije muzeja. Od 28.3. do 25.6.2017. kao prvi iz serije programa u kustoskom izboru Sunčice Fradelić publika u Galeriji umjetnina može pogledati filmove zlatne generacije: Koncert Lordana Zafranovića 1965, Mrtvi dan Ivana Martinca iz 1967, Bageri proždiru zemlju Martina Crvelina iz 1967, L’Abandon Vjekoslava Nakića iz 1967, te Flourescencije Ante Verzottija iz 1967. Program će se mijenjati kvartalno. Idući program započeti će s prikazivanjem 26.06.2017

Uspješno se oduprijevši izazovima vremena, klub u kontinuitetu djeluje na području audio-vizualne edukacije za građane i produkcije filmova sve od 1952, razvijajući i čuvajući kulturno-umjetničke sadržaje kako u lokalnoj sredini, tako i u kontekstu domaće i svjetske avangardne kinematografije. Od postanka, klub je promijenio 4 adrese, izmjenilo se 5 generacija od kojih iz svake još uvijek dolaze članovi, a vrijedni građani, mahom entuzijasti i zaljubljenici u film, uspjeli su organizirati nebrojene aktivnosti koje uključuju seminare, programe projekcija, radionice, predavanja i filmske škole, te producirati i koproducirati u različitim suradnjama blizu 700 filmova, od čega je preko 280 simljenih na filmskoj vrpci.