Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Autorska večer: Szabolcs Tolnai

Film ‚Pješčanik‘ baziran je na djelu Danila Kiša, a osnovni zaplet drži Andreas Sam, mladi pisac u potrazi za svojim korijenima, sa sjećanjem na oca koji je nestao tijekom Drugog svjetskog rata.  Lutajući po labirintu prošlosti on umjesto odgovora, nailazi na sve više pitanja. Putovanje postaje okosnica za njegove osjećaje, sumnje, bespomoćnost, neprekidnu težnju i želju da pronađe pripadnost nečemu ili nekome.
Vizualna interpretacija Kišovog djela publiku suočava s nacionalnom paranojom i poslijedicama ideološkog slijepila, podsjećajući na Borghesovske svijetove, gdje potraga za figurom oca i ego postaju golemi labirint s istom polazišnom i završnom točkom.

Biografija
Szabolcs Tolnai rođen je 1971. u Subotici.  Diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji Dramskih Umetnosti u Novom Sadu. Ponovni je osnivač Kino kluba Novi Sad. Autor je i producent igranih i dokumentarnih filmova, kazališnih predstava i TV dokumentaraca. Reaktivirao je program „Young European Filmmakers“ pri europskom Palić Film Festivalu, koji se tradicionalno održava u Subotici od 1992. godine.
Njegov zadnji film Pješčanik osvojio je brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim festivalima (za najboljeg redatelja i najbolji zvuk na 1. Srpskom Film Festivalu, 2007.; najbolja kamera (snimatelj Gergely Poharnok) na 39. Mađarskom Filmskom Tjednu, 2008.; Zlatni Alexander za umjetničko dostignuće na Thessaloniki International Film Festivalu 2008… itd)
Sa scenarijem “Čudna šuma” osvojio je CNC CineLink nagradu na Sarajevo Film Festivalu 2008.