Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Autorske večeri: Kino klub Split predstavlja film.factory

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na program autorskih večeri mladih redatelja koji trenutno pohađaju doktorski film.factory program u Sarajevu pod mentorstvom Bele Tarra. Uz prisustvo autora, svojim filmovima predstaviti će se 06.06. u subotu Andre Gil Mata, a u nedjelju 07.06. Pilar Palomero. Programi počinju u 20h u prostorijama Kino kluba Split u Domu Mladih, Ulica slobode 28. Nakon projekcije slijediti će Q&A. Selektorica programa i moderatorica je Sunčica Fradelić. Službeni jezik događaja je engleski. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Andre Gil Mata rođen je 1978 u S. João da Madeira u Portugalu. Studirao je matematiku, radio s fotografijom i u teatru. Od 2011 – 2008 obavlja posao kuratora za Filmski Festival Luso-Brasileiro de Santa Maria da Feira. Osnovao je nezavisni filmski i fotografski studio LabStudio Atomo47. Osnovao je producentsku kuću “Bando à Parte”. U 2010 odabran je kao jedan od učesnika Berlinale Talent Campusa. Njegov prvi film Arca D’Agua osvojio je nekoliko nagrada i bio prikazivan po brojnim festivalima u Portugalu, Španjolskoj i Kanadi. Drugi kratki film Casa prikazan je na IndieLisboa‘01 i Festival de Cinema Luso-Brasileiro de Santa Maria da Feira. Treći film O Coveiro (2013) osvojio je nagradu Mèlies d’Argent, a njegov prvi dugometražni dokumentarac Cativiero osvojio je DocAlliance Award (Cannes 2013). U klubu će se predstaviti sa sva četiri filma.

Pilar Palomero završila je BA program španjolske literature i književnosti na Univerzitetu Zaragoza i MA program na Comunidad de Madrid Film School (Ecam). Radila je kao freelance umjetnica glazbenih spotova i reklama, nakon čega počinje pisati scenarije za TV i filmove. Paralelno je predavala scenarij na San Jorge Univerzitetu. Napisala je scenarije i režirala nekoliko kratkih filmova: Smiles (2005), Balcony Boy (2008), CHAN CHAN (2011), Noć (2014), Un verano (2015). Filmovi su joj prikazani na brojnim festivalima, među ostalima na Huesca Film Festivalu, Warsaw International Film Festivalu, St. Louis International Film Festivalu (SLIFF), Puchon International Fantastic Film Festivalu. U klubu će se predstaviti filmovima Un verano i Noć.

Film.factory program inicirao je mađarski redatelj Bela Tarr s idejom okupljanja svjetskih filmskih umjetnika, teoretičara i profesionalaca koji nude neke od najvažnijih odgovora suvremene kinematografije i ujedinjuju snage u prenošenju znanja mladim filmskim autorima, ohrabrujući ih u njihovom vlastitom autorskom izrazu. U ovom programu do sada su učestovali brojni redatelji svjetske reputacije (Apichatpong Weerasethakul, Gus Van Sant, Guy Maddin, Brothers Quay, Ed Lachman, Fred Kelemen, Carlos Reygadas, Cristian Mungiu, Tilda Swinton i mnogi drugi…)