Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

FILMOVI JULIE DESPRAIRIES O PLESU ZABORAVLJENE MODERNISTIČKE ARHITEKTURE, 10.01. u 18H

Plesač čita sa lijeva na desno. Odabire dva strukturalna repera: početni mu se nalazi s lijeve strane (kosi krov npr.), a krajnji s desne (ulična lampa npr.). 
Stopala su mu usidrena na određenom mjestu. Točka gledišta je određena plesačevim fiksiranjem u prostoru. To ne isključuje kretanje nogu niti kratke pokrete, ali u određenom perimetru oko mjesta uzemljenja, obzirom da plesač mora fiksno držati svoje mjesto kako bi zadržao istu točku gledišta na vlastitu partituru. Dok se otvara pejzaž ispred njega, izvodi različite dijelove prizora, prednje ili krajnje, kako mu koji uđe u vidno polje. Brzina odvijanja plesne partiture ovisi o željenom trajanju (ubrzavat ćemo ili usporavati ritam pomicanja oko svoje osi u odnosu na vrijeme koje smo si dali za čitanje pejzaža).
u: Julie Desprairies, Priručnik za uvježbavanje urbanog plesača (poglavlje Identifikacija plesne partiture-čitanje pejzaža)

U sklopu umjetničke rezidencije  koreografkinje Julie Desprairies u Splitu_Koteks/Motel Trogir/Slobodne veze danas gledamo filmove koji reinterpretiraju njezine koreografije za raznolike modernističke urbane okoliše u Kino klubu Split od 18 sati.

Na programu su kratkometražni filmovi: Pet dozvoljenih pogleda na Courtillières Julie Desprairies i Vladimira Leona (10’, 2013.) i Arhitekt iz Sans-Gaudensa renomiranog francuskog redatelja mlađe generacije Serge Bozona u suradnji sa Julie Desprairies (30’, 2014.).

Jedan od prikazanih filmova za fokus ima specifičnu arhitektonsku formaciju na sjeveroistoku Pariza, u jednoj od zabačenih i danas zapuštenih urbanih zona, koje su nekada bile krik arhitekture i najveća kolektivno- stambena zgrada serpentinastog oblika u Europi. U suradnji s današnjim korisnicima prostora različitih generacija autorica raspisuje njegovu memoriju, društveni zaborav, te njihove težnje u kratkoj filmskoj formi.

Drugi film gradi kratkometražni fikcijski narativ o arhitektu malenih zdanja u francuskim Pirinejima poprimajući vizure glazbene komedije.