Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Monografija “Splitska škola filma – 60 godina Kino kluba Split” od sada dostupna za prodaju i u klubu

Publikacija (hr./eng.) Splitska škola filma – 60 godina Kino kluba Split autorica Branke Benčić, Diane Nenadić i Adriane Perojević sastavljena je od tri cjeline, te se bavi širim kontekstom kinoklupske scene u regiji, pojedinim autorima i društvenim životom kluba. Uz monografiju priložen je DVD s izborom filmova.

Povijest KKS podijeljena je u pet cjelina, prema generacijama autora koji su ih obilježili. U prvoj su dominirala imena poput Darka Božidara Domića, Mladena Nožice, Željka Hella, Mate Bogdanovića, Duška Kečkemeta i drugih, a osim postavljanja temelja Kluba ostaje zapamćena po brojnim i vrlo posjećenim projekcijama koje je organizirala za građanstvo. U prvih desetak godina djelovanja održano je više od 800 projekcija s ukupno više od 300.000 gledatelja! Drugu je, zlatnu generaciju predvodio Ivan Martinac, uz njega su djelovali Lordan Zafranović, Ante Verzotti, Andrija Pivčević (sva četvorica su nosili titulu majstora amaterskog filma), Vjekoslav Nakić, Mihovil Drušković, Ranko Kursar i Martin Crvelin, a pojavila se i prva autorica među njima, Dunja Ivanišević. Treća generacija 1977. godine na inicijativu Dušana Tasića pokreće Sabor alternativnog filma, a uz Tasića su tu i Ivan Blažević, Joško Bojić, Ivica Bošnjak, Edi Domanžić, Branko Karabatić, Radomir Đurđević te Zdravko Medić odnosno Dragica i Nikša Šimac. Središnja je osoba četvrte generacije Boris Poljak, a uz njega su i Alen Hinić, Ante Krželj, Žarko Krtinić, Siniša Mastelić, Zoran Babaja, Dino Paškov, Petar Fradelić, Zdravko Mustać, Radoslav i Tatjana Pivac, Slaven Relja, Ivanka Juretić, Lidija Ikica i Renata Ruić. Peta generacija se dokazuje ovih dana i godina, nastavljajući tradiciju kluba u kojem je snimljeno 425 filmova, osvojeno stotinjak nagrada, održane brojne osnovne i specijalizirane radionice i mnoge projekcije za građanstvo, autorske večeri, prezentacije i druženja.

Monografiju od sada možete kupiti i u prostorijama udruge na adresi Ulica slobode 28, na katu zgrade Doma mladih u Splitu. Za dodatne informacije nazovite  091 896 58 60 (Sunčica) ili pošaljite upit info@kinoklubsplit.hr