Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Poziv na novinarsku konferenciju: Bela Tarr predstavlja program postdiplomskog studija filma u Splitu

U srijedu 9. svibnja u 12 sati na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održat će se predstavljanje doktorskog studija filma u okviru Sveučilišta u Splitu koji je inicirao znameniti filmski redatelj Béla Tarr, a na kojem će predavati niz renomiranih imena s međunarodne autorske filmske scene.

Béla Tarr, jedan od najcjenjenijih suvremenih europskih redatelja, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra pokreće doktorski studij filma u okviru Sveučilišta u Splitu. Filmska škola zamišljena je kao postdiplomski studij filma za stupanj doktora znanosti u području umjetnosti (DLA – Doctor Liberalium Artium) u trajanju od dvije godine (četiri semestra). Njezin program sastojao bi se od kolegija teorijskih i praktičnih usmjerenja i bio bi namijenjen redateljima, snimateljima, scenaristima, montažerima, glumcima i filmskim teoretičarima (kritičarima). Uz Bélu Tarra pozivu za zvanje gostujućeg profesora odazvalo se niz renomiranih imena iz područja autorskog i umjetničkog filma, među njima i Jim JarmuschGus Van Sant i Tilda Swinton.

Najava splitske filmske škole odjeknula je u domaćem tisku te je objavljena i u svjetskim medijima kao što su Screen DailyThe Hollywood ReporterIndiewire i The New York Times, a hrvatski će mediji i profesionalci imati priliku prisustvovati prvom službenom predstavljanju programa škole. Sam projekt ima nemjerljiv značaj za promociju hrvatske filmske industrije, ali i Hrvatske kao zemlje koja prepoznaje vrhunske umjetničke potencijale i potrebu za njihovim razvojem.

Predstavljanje programa filmske škole u Splitu održat će se u srijedu 9. svibnja u 12 sati naAkademiji dramske umjetnosti (Trg maršala Tita 5) u Zagrebu. Na njoj će biti prisutni inicijator projekta Béla Tarr, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pomoćnik Ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, posebna savjetnica Vlade za odnose s javnošću Zinka Bardić, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i prodekan za međufakultetsku, međusveučilišnu i međunarodnu suradnju na Akademiji dramske umjetnosti Bruno Gamulin.

Ljubazno vas molimo da događaj popratite u svom mediju i nadamo se da se vidimo na novinarskoj konferenciji.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju na mailu press@havc.hr i broju telefona 091 4655 444.

Fotografija: Lucija Bušić / tportal.hr

izvor: HAVC