Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Srijedom predstavljamo: XONTAKT večer plesnog videa – ‘Cost of living’ i premijera filma ‘Constant’

U srijedu 23.5. u 19h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati plesni film skupine DV8 Fizičkog teatra ‘The cost of living’. Projekcije su besplatne i služe u edukativne svrhe.
Nakon toga, u 19.45h slijedi premijera filma ‘Constant’ Anastasye Koshkin i druženje s autoricom.

DV8: THE COST OF LIVING

Redatelj : Lloyd Newson
Performeri:Jose Maria Alves, Gabriel Castillo, Robin Dingemans, Tom Hodgson, Eddie Kay, Tanja Liedtke, Eddie Nixon, Kareena Oates, Rowan Thorpe, David Toole, Vivien Wood
Glazba:  Nick Hooper, Paul Charlier, Jonathan Cooper

Trajanje: 35 min

THE COST OF LIVING sniman je na lokaciji tipčnoj za staromodno Englesko ljetovalište na moru pri kraju sezone, a  atmosfera napuštenosti visi nad gradom.

Eddie i David su ulični izvođači u potrazi za poslom. Eddie je spreman suprostaviti se i ne boji se braniti svoju vjeru u pravdu, poštovanje i iskrenost, a David  plesač bez nogu, odlučan da ga njegov hendikep ili društvene predrasude ne mogu zakočiti u rastu i razvoju. Niz međusobno povezanih prizora pokazuju Eddievo i Davidovo susretanje s drugim ljudima, različitih emocionalnih naboja i polariteta. Postavljaju se pitanja o tome kako sudimo druge, a samim tim i sebe.

Rad “DV8 Physical Theatre”  ispituje granice poduzimanja rizika fizički i estetski. Riječ je o individualnim politikama, rušenju  prepreka između plesa i kazališta i, iznad svega, o komunikaciji ideja i osjećaja jasno i nepretenciozno​​.

Kazališna trupa gradi priču kroz prirodni pokret na radikalan ali prihvatljiv način izbjegavajući linearne naracije i odbacujući  konvencije baleta i modernog plesa.

Pobjednik iz 2005 Prix Italia, Rose d’Or, i Sette nagrada žirija.

DV8 Physical Theatre osnovan je 1986.godine i od tada je pod vodstvom Lloyda Newsona. Organizacija je producirala šesnaest visoko priznatih plesnih djela, s kojima su gostovali internacionalno kao i četiri nagrađena filma za televiziju.
DV8 Physical Theatre redovito prima donacije od Arts Council England (nacionalna agencija za razvoj umjetnosti u Engleskoj) organizacija je koja producira, podupire i promovira umjetnost lokalno, nacionalno i internacionalno – Artsadmin associate company. DV8 je također primila podršku za projekt od organizacije The British Council. DV8 je član udruga ITC and Dance UK.

XONTAKT je projekt koji sustavno osmišljavanja program suvremene izvedbene umjetnosti.
Svoj program uglavnom provodi u Domu mladih i zalaže se za poboljšanje uvjeta rada u Amfiteatru.
Od 2009. pripada meži MEDIA DANCE – međunarodna mreža manifestacija i festivala koji promoviraju plesni film i video

 

Anastasya Koshkin vizualna je umjetnica na završnoj godini MA programa u Brusselesu. Diplomirala je Radio i televizijski umjetnički program u Torontu i profesionalno se bavi eksperimentalnim filmom u Kanadi i Belgiji. U trenutnoj praksi i istraživanju fokusirana je na estetiku trajanja, prvenstveno vezanoj uz filozofiju Henria Bergsona.

Opis rada:

S ishodištem u etnografskim elementima, film Konstanta (Constant, 2012) eksperiment je zasnovan na promatranju i interpretaciji estetike trajanja.  Film je snimljen u selima Belarusije i Hrvatske u općenitoj potrazi za personifikacijom Bergsonove filozofije trajanja (la dureé).