Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

XONTAKT u KKS-u: program PLESNOG FILMA I VIDEA – projekcija filma ‘Nora’

U srijedu 16.5. u 19h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati plesni film  NORA redatelja Davida Hintona i koreografkinje Nore Chipaumire. Projekcije su besplatne i služe u edukativne svrhe. 

Film Nora se temelji na istinitim pričama plesačice Nore Chipaumire, koja je rođena u Zimbabweu 1965. godine U filmu, Nora se vraća u krajolik svoga djetinjstva putujući kroz živa sjećanja svoje mladosti. Izvedbom i plesom, ona svoju prošlost oživljava živahnom pjesmom zvuka i slike. Rezultat je film o obiteljskim dramama, kompliciranim ljubavima i ratnim politikama, izmjenjujući komičnost i tragiku, radost i žalost. To je film o djevojci uvučenoj u sukob protiv svih vrsta zastrašivanja i nasilja – koja postupno sakuplja snagu, ponos i neovisnost. Sniman u cijelosti na lokacijama u Južnoj Africi, “Nora” uključuje mnoštvo lokalni izvođača i plesača svih uzrasta, od mladih školaraca do starih bakica, a glavnina muzike posebno je komponirala legenda Zimbabweanske muzike -Thomas Mapfumo.

 

DAVID HINTON (redatelj)

David Hinton je redatelj koji je napravio mnogo dokumentaraca za British Television. Njegove teme uključivale su raznovrsne umjetnike, kao što je slikar Francis Bacon, filmaš Bernardo Bertolucci, pisac Alan Bennett, i koreografkinja Karole Armitage. Također je napravio filmove o Dostoyevskom, rock and rollu, vizualnu komediju i Kulturnu revoluciju u Kini. Najpoznatiji je u svijetu plesa po DEAD DREAMS OF MONOCHROME MEN i STRANGE FISH, njegovim filmskim verzijama kazališnih predstava DV8 Physical Theatre. Također je napravio izvođačke filmove s Adventures in Motion Pictures, the Alvin Ailey Company, i the Royal Swedish Ballet, te je surađivao s nekolicinom koreografa u stvaranju originalnih plesnih radionica za ekran. Dvostruki je dobitnik BRITISH ACADEMY AWARDSa za svoje dokumentarce, a njegovi plesni filmovi dobili su mnoge nagrade uključujuči PRIX ITALIA , EMMY i IMZ Dance Screen Award.

NORA CHIPAUMIRE (koreograf)

Nora Chipaumire rođena je u Mutareu, Zimbabwe u vrijeme Chimurenga Chechipiri, ili drugog rata za oslobođenje. Živi u SAD kao samoodbjegli umjetnik od 1989.g. Trenutno nastanjena u Brooklynu, Chipaumire za sebe smatra da je politički umjetnik u dijalogu sa samim sobom, svojim Afrikancima i čovječanstvom: Zimbabwe je njezin fokus, a Afrika njezin centar. Članica je MANCC, primateljica je NDP TOUR Support, i sudionica je u JANT-BI Diaspora Project u Toubab Dialaw, Senegal, Nora je nedavno počaščena nagradom the Mariam McGlone Emerging Choreographer Award. Dobitnica je nagrade 2007 BESSIE “…za uzdignutu, sjajnu prisutnost i za podizanje ljestvice svojih izvedbi punog nagiba do nebeskih visina…”, Osnivač je i umjetnički direktor Company Nora Chipaumire. Istaknuta je u dokumentarcu “Movement (R)evolution Africa”.

Redatelj: Alla Kovgan and David Hinton

Scenarist: Alla Kovgan, David Hinton, Nora Chipaumire

Korografija: Nora Chipaumire

Glazba: Thomas Mapfumo

Plesači: Nora Chipaumire, Souleymane Badolo i mnogi drugi

XONTAKT je projekt koji sustavno osmišljavanja program suvremene izvedbene umjetnosti.
Svoj program uglavnom provodi u Domu mladih i zalaže se za poboljšanje uvjeta rada u Amfiteatru. 

Od 2009. pripada meži MEDIA DANCE – međunarodna mreža manifestacija i festivala koji promoviraju plesni film i video.